onsdag 18 januari 2012

Vad söker olika barn/ungdomar/personer i böcker?

När jag gick en skrivarkurs "författarskolan" på folkuniversitetet, så märkte jag att ungefär hälften av deltagarna(ca 12 personer) tyckte att det var irriterande om något var med i berättelsen som inte var realistiskt. Nu menar jag inte vara trovärdigt i litterär betydelse utan det fick inte vara någon sorts magi eller osäkert om något hände eller om det var som personen tänkte eller drömde.

Jag har funderat på vem som läser vissa barn och kanske i synnerhet ungdomsböcker. Idag är det ett mycket intressant inlägg på Barnboksnätet - BBN där skribenten Eva Selin skriver om hur hon använder en sorts formulär och ritar pilar  för att rekommendera böcker till någon(tror jag). Det som jag finner intressant är iallafall den uppdelning hon gör om läsaren vill gå in i sig själv lite, mycket, inte, och ännu lite mindre. Jag tycker den ger mig en sorts förklaring på en fråga jag inte kan formulera.

Själv är jag typ 2b! Vad är du?

2 kommentarer:

  1. Kul. Är du alltid 2b? Har du alltid varit det? Gäller det de filmer du helst väljer också?

    SvaraRadera
  2. Ja, för filmer också. Jag är i första hand 2b men 2a kan också vara ok. Dessutom läser jag böcker ur andra kategorier, men jag tycker oftast mest om 2b. Kul att du tittade in!

    SvaraRadera