tisdag 3 januari 2012

Kaninkatastrofen


Kaninkatastrofen av Ingelin Angerborn handlar om Viking. Viking är lite klantig och har tillsammans med två andra bildat klubben Klant&Kompani. De ägnar sig exempelvis åt att konstruera olika anti-klant övningar, så att de skall vänja sig av vid att vara så klantiga. Tyvärr funkar de inte alltid perfekt. Viking har en hemlighet, som inte de andra i klubben känner till. Hon heter Meltem och och Vikings hjärna blir snurrig när hon är där. Dessutom luktar hon hallonsuddis. Viking försöker alltid komma på olika sätt att vinna Meltems gunst. I Kaninkaatstrofen försöker Viking lära känna Meltem lite bättre genom att få bli den som passar hennes kanin när hon skall resa bort.
Vad vill jag stjäla från Kaninkatastrofen:

1) Olika roliga situationer som fick både mig och barnen att bubbla av skratt.

Viking strular ofta till det för sig genom att han råkar säga saker som inte riktigt stämmer. Hans försök att rädda dessa situationer genom olika bortförklaringar blir väldigt roliga. I kaninkatastrofen så råkar Viking påstå att han är kaninexpert. Synd bara att det inte är sant.

Ett annat exempel är när Meltem skall lämna kaninen. Viking vill såklart vara själv med Meltem så han tvingar Viktor och Vilma att gömma sig på toaletten. Detta funkar bra ändå tills Meltem kommer på att hon behöver gå på toa.

Meltem skrek till och kom ut igen, röd i ansiktet och med uppspärrade ögon.
-Det var nån där, flämtade hon.
-Ja, just det sa jag, jag tänkte inte på det.

2) Fin och humoristisk gestaltning av Meltems uppfattning om Viking. När fröken frågar är det många som vill ställa upp och passa Meltems kanin Snövit, men en efter en tas händer ner när det visar sig att de skall resa bort, någon i familjen är allergisk, de inte får för mamma och pappa.

-Jaha, sa fröken, då är det bara du kvar Viking.

Jag tittade på Meltem och log så fint jag kunde. Och äntligen, äntligen tittade hon på mig.Men hon tyckte nog inte om mig precis. Inte än iallafall.

-Jag vet inte, sa hon och knep ihop munnen. Det är kanske bättre att hon får vara ensam...


Sammanfattning: En lättläst, spännande och oerhört rolig bok som är svår att lägga ner.
Betyg:5

Kaninkatastrofen var den första katastrofboken som jag och barnen läste. Det fick bli lite senare sovtid den dagen eftersom det var för svårt att sluta läsa. Sedan dess har vi lånat eller köpt alla de andra, och de är lika bra. Passar utmärkt som läsa-själv bok för 7-9 åringar också.

Förlag: Rabén&Sjögren
Köp tex på Bokus eller  Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag vill också vara med i den där klubben, Klant & Kompani. Passar liksom in. Dessutom hade jag länge en hemlighet, Esset. Även om den tydligen märktes litet här och där.

    SvaraRadera
  2. Jag känner precis samma. Alltså att jag vill in i klubben, inte det med Esset. :)

    SvaraRadera