onsdag 18 januari 2012

Hungerspelen!

Betyg:5
Ålder:Tonår och upp
Förlag: BonnierCarlsén/MånPocket
ISBN: 9789170016981
Köp den tex på  Bokus eller Adlibris

Hungerspelen av Suzanne Collins är en av de mest spännande böcker jag har läst. Det tog en dag att läsa den och nästa dag köpte jag del2 "Fatta Eld". Dagen därpå köpte jag del3 "Revolt". Jag kunde bara inte lägga ner den. Jag ser fram emot att se filmen! Och tydligen skall det bli en film av Fatta Eld också, se DN

Historien i första boken handlar om Katniss Everdeen som försörjer sin familj(mamma, lillasyster, lillasysterns katt) genom jakt i ett hårt samhälle, där det är svårt att få mat för dagen. Världen är indelad i 13 distrikt och Katniss distrikt(nr12) är specialiserat på gruvdrift. Det var i gruvorna som Katniss pappa omkom, och det var då som Katniss så småningom blev familjeförsörjare, eftersom maten tog slut och mamma bara låg i sängen.

Innan vi kommer in i historien så har det varit krig. Distrikt 13 ledde ett uppror mot de styrande i huvudstaden som slogs ner och de styrande förintade hela distrikt 13. Varje distrikt har sin specialisering, och de varor som framställs går till folket i huvudstaden som lever materiellt privilegierade liv.

 För att påminna om att huvudstaden styr går varje år "Hungerspelet", där varje distrikt tävlar med en flicka och en pojke.  "24 deltagare. Bara en överlever. Allt direktsänds." Vilka som deltar avgörs av lotten, men om någon frivillig vill ta en plats så går det bra. Av de 25 personerna som deltar i spelet så överlever bara en. Den personen har sitt på det torra resten av livet.  Och - allt visas på TV löpande.


Några andra viktiga karaktärer i boken är Gale, Katniss jaktkompis, som hon litar på kommer att ta hand om hennes familj när hon är borta, och Peeta den pojke som blir utvald att representera distriktet. Flickan blir Primrose, Katniss lillasyster men då stiger Katniss in och tar hennes plats.

Inom parentes så påminner historien med en dokusåpa på liv och död mycket om Stephen Kings "The running man".Vad jag vill stjäla i Hungerspelen:

Allt! Men problemet är att jag(som vanligt) har svårt att sätta fingret på vad det beror på.
Men bland annat är det nog de cliffhangers eller oväntade vändningar som finns på slutet av nästan varje kapitel. Några exempel:

Kapitel 1: Katniss har gått och oroat sig att hon skall bli utvald till Hungerspelen hela dagen. Hon har mot betalning tagit över andra personers lotter och har därmed ganska stor risk att bli uttagen. Kapitlet har också beskrivit hur det är Katniss som gjort alla svåra saker och skyddat sin lilla syster. Kapitlet slutar:
-Men det är inte mitt namn. Det är Primrose Everdeen.

Kapitel3: Katniss och Peetas handledare är en fd Hungerspelsdeltagare, numer alkoholiserad.
En TV-kvinna, Effie Trinket, säger till dem att Haymitch inte är speciellt TV-mässig.
"Han är full varenda dag", svarar de och skrattar. Skratta ni, säger hon men det är er handledare som skaffar sponsorer och bestämmer när ni skall få gåvor och kan  därmed avgöra om ni skall dö eller överleva.
Just då raglar Haymitch in, och kräks på den dyra mattan.

Och obs att det bara är en som överlever, så även om Peeta och Katniss representerar samma distrikt så blir de också motståndare i spelen.
Kapitel 4 slutar:  Och det innebär att Peeta Mellark, pojken som gav mig bröd den där gången, kommer att göra sitt bästa för att försöka ta livet av mig.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Hungerspelen av Suzanne Collins

6 kommentarer:

 1. Jag har läst både Running man och Hungerspelen del 1 och de är båda kanonbra böcker - längtar också efter filmatiseringen av Hungerspelen. Vad som är så bra med de här böckerna är nog kampen om överlevnad och jag tror att även om ingen vill uppleva det, så blir det ändå en fiktiv flykt ifrån vår lite trista materialistiska värld till en värld där den vanliga människan kan bli en hjälte.
  Kram!
  Sanna

  SvaraRadera
 2. Nej uppleva det skulle man verkligen inte vilja!:)
  Och att bägga dessa berättelser hela tiden är på liv och död och människor som offrar sig för varandra gör ju att det känns att det är något som står på spel. Men blir det alltid spännande om man skriver om någon som kämpar för att överleva, eller behövs det något mer? Jag tror det är en "bra" början men att det behövs något mer.

  Kram
  Ingerun

  SvaraRadera
 3. Boken är helt underbar!
  Jag håller med om att en sak som är så bra med böckerna är att man inte kan räkna ut vad som ska hända och att det händer så oväntade saker. Ska nog ta och läsa The Running man för om den påminner om Hungerspelen måste den ju vara bra :D

  SvaraRadera