onsdag 25 januari 2012

En liten chock

En liten chock av Johanna Lindbäck.

Betyg:4
Ålder:12-15 år
Förlag:Tiden/Rabén&Sjögren  
ISBN 9789173710664

Köp den tex på Bokus eller Adlibris

Boken handlar om Gustav som går första ring i gymnasiet. Han bor själv med sin pappa eftersom mamman dog några år tidigare.


En liten chock är Johanna Lindbäcks debutroman, och hon har sedan dess skrivit flera böcker varav jag har läst två "Min typ brorsa" och "Saker som aldrig händer". Bägge dem kommer jag  kanske att skriva om här senare men jag tyckte det kunde vara speciellt intressant att först titta på det som var debutboken från en nu framgångsrik författare.

Jag läser gärna mer av Johanna Lindbäck. Av de tre jag har läst tyckte jag bäst om "Min typ brorsa" och sedan "Saker som aldrig händer", men även detta är en klart läsvärd bok.

Boken handlar om Gustav, som  hoppas på tre saker inför det nya året:
 1) En flickvän alternativt tillfällig tjej 2) En massa nya kompisar 3) En ny personlighet
Gustav bor ensam med sin pappa Jack som är amerikan, sedan hans mamma dog för ett par år sedan.
Jack bodde inte med dem då, men flyttade till Sverige för att ta hand om Gustav.

Vad jag vill stjäla från en liten chock
1) Trevliga mys-skämt, så som tex när Gustavs lärarvikarie(som han blir lite förtjust i) lånar honom tre böcker och säger: "Läs fort ok? Börja nu! Skolka! Jag skriver ett falsk intyg till dig."

Eller när Jack, Gustavs pappa försöker övertala Gustav att de skall göra något tillsammans, helst simma. Gustav säger att han är för stor för att göra saker tillsammans, och då säger pappan:

"Om vi säger så här då. Jag kommer att befinna mig på simhallen imorgon klockan 5. Det kanske blir så att du tittar in vid ungefär samma tid? Och råkar gå ner i poolen?Vem vet? Ingen kommer att kalla det ett gemensamt intresse, det kommer att vara ren slump. ...jag undrar bara om jag...skall ta bilen till detta slumpartade möte eller går det bra att promenera hem sen?"

2) Att man bryr sig om hur det går för Gustav. Att både Eva och Elin känns som riktiga personer.

3) Att två olika trådar/konflikter kombineras på ett sätt som är det värsta möjliga för Gustav efter ca 2/3 av boken.

2 kommentarer:

  1. Tack för kommentaren i min blogg. Kikade in på din blogg och fastnade genast. Vilket roligt tema - jag skrev också mycket innan barnen kom och då brukade jag skriva upp sådant jag inspirerades av från andra böcker i en liten anteckningsbok. En blogg är ju ett mycket smartare sätt. Jag kommer definitivt att läsa igenom din blogg mer noggrannt och nu har jag sparat den som favorit så jag inte missar nya inlägg.

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra!

    Jag söker gästbloggare förresten. Hör av dig om du är intresserad.

    SvaraRadera